Igor Gošte

Nadaljujemo s predstavitvami znanih Kisovčanov. V mozaik nekdanjih sokrajanov, ki so obogatili naš prostor in čas, spada tudi pisatelj in pesnik Igor Gošte, rojen 10. septembra 1964, ki sedaj živi na Izlakah. Doslej je napisal romane Sledi korakov, Prebujanje in Otroci knapov, zbirko pravljic Pravljice o živalih, pravljico Čebelje dogodivščine, samostojni pesniški zbirki Svetla tema in Obara, poleg tega je prispeval svoje verze za skupno pesniško zbirko Z. poetov z naslovom Ogovarjanje tišine.


Leta 2020 je izdal knjigo V zakulisju, ki nam omogoča vpogled v delovanje lokalnega medija, saj je bil njen pisec več kot desetletje odgovorni urednik ETV-ja. Med svojim delom se je srečal z različnimi profili ljudi, od politikov, gospodarstvenikov, športnikov do povsem običajnih ljudi, v katerih je marsikdaj odkril največje srčno bogastvo. S svojim izrazitim socialnim čutom je ob podpori objav na televiziji pomagal olajšati precej socialnih stisk. Predstavljal je navdihujoče zgodbe ljudi, ki so se rešili raznih zasvojenosti, premagali navidez neozdravljive bolezni in dozdevno nepremostljive splete preizkušenj. V tej knjigi razkriva, kako je na lastni koži izkusil, kako se na novinarjih in urednikih lomijo kopja interesov lastnikov podjetij, politikov in drugih nosilcev moči. Spregovori o umazanih političnih igrah, ki se jih nikoli ni hotel iti. S svojo poštenostjo
je vsem, ki so hoteli lokalno televizijo zlorabiti za svoje intrige, odkrito pokazal, kje so etične meje.

Vrstice, ki jih niza, so odlično branje, saj opisujejo (pred)včerajšnje dogodke, na katere smo že malce pozabili. Morda bo nekaterim ta knjiga padla v oči zaradi slikovite naslovnice s karikaturo avtorja. Kdo si poreče: “Aha, tole je pa napisal “un laufar” Gošte, to moram prebrati.” Da, Igor je “taužent kinclar”, ukvarja se z neštetimi dejavnostmi. Bil je ne le urednik ETV-ja, ampak tudi smučarski skakalec, nogometaš, sindikalni zaupnik, še vedno je novinar, publicist, pisatelj, pesnik in humanitarec, ki ga veseli, da mu je družina vedno stala ob strani. Mimogrede se je srečal s politiko, vendar ugotovil, da je prepošten zanjo.

V prvem podjetju, kjer je delal, je uspešno vodil sindikat. Z grenkim priokusom se je srečal s prvimi nekorektnimi potezami porajajoče se elite “novih kapitalistov”. Po objavi prvega poimenskega seznama “tehnoloških” viškov je zaradi solidarnosti do sodelavcev od vodstva zahteval, da ga zapišejo na prvo mesto kandidatov za izgubo službe. Kljub prepričevanju vodilnih, naj to namero opusti, je pri odločitvi vztrajal.

Takšen je pač Igor, pošten, dosleden, ponosen in trden mož, svojo pravico in svoj prav je sposoben zagovarjati tudi na trd, knapovski način. Skorajda vsak v naših krajih ima v bližnjem sorodstvu koga, ki je bil rudar in je pustil del svojega življenja pod zemljo. Kisovška dolina je namreč povezana z rudarstvom vse od leta 1755, ko so začeli izkoriščati premog.


Trdnost tukajšnjega prebivalstva najverjetneje izvira iz podzemlja, saj na bližnje Loke še danes romamo k izviru pitne vode, ki zdravi, nam daje moč in voljo, nas krepča in polni s pozitivno energijo. Zagotovo je med nasledniki te tradicije tudi Igor, ki svojo ljubezen in spoštovanje do svojega očeta in knapovskega družinskega izročila nenehno dokazuje v svojih delih. Tudi v tem se je z izbranimi besedami dotaknil očetovega plemenitega zgleda, ki je še vedno svetla luč na njegovi poti.

Obseg knjige je primeren, vsako poglavje pa ima nastavke za samostojno literarno enoto. Pripoved se začne hitro, tempo se nekaj časa stopnjuje, nato se proti koncu nekoliko umiri, da lahko njeno vsebino premislimo in zaužijemo. Dober bralec bo knjigo verjetno prebral v enem zamahu ziroma enem dnevu. V njej so tudi namigi za bolj zvedave, saj zgodbe ljudi, predstavljene v knjigi, kar kličejo k odstiranju zgodb posameznikov in družin, ki niso zajete v pričujočem delu. Hkrati vabi, da pisca spremljamo tudi v nadaljevanju njegovega poslanstva razkrivanja usod, ki jih s nemalcem Matjažem Lavričem vsakič znova ovekoveči za GTV, s katerim honorarno sodeluje po odhodu z uredniškega mesta na ETV-ju. Vse njegove oddaje si lahko ogledamo na njegovem kanalu na YouTubu. Predstavljajo neke vrste nadaljevanje rdeče niti, ki jo začne odvijati poglobljeno branje knjige V zakulisju.


Marjan Kovač