Ostanimo doma!

Ostanimo doma, ostanimo povezani, bodimo prijazni, sočutni in socialno odgovorni. S tem lahko rešimo nekomu življenje.

Spoštovane krajanke, krajani!
V sklop rednega obveščanja naših krajanov sodi tudi tokratni zapis. V zadnjih dneh lahko opazimo, da ni običajne množice rednih sprehajalcev po Kisovcu, pogrešamo tradicionalno postajanje skupine moških, ki modruje na parkirišču na »bekslu« pred istoimenskim bifejem. Če se kdo že odpravi na sprehod, je to v okviru mlade družine z otrokom, starejših ni opaziti.

Očitno smo postali malce bolj disciplinirani in smo priporočilo strokovnjakov in državnih organov, naj ostanemo doma, vzeli povečini resno.

Kaj pomeni ostati doma?

Medicinska sestra Alison iz Zdravstvenega doma Ljubljana je na svojem profilu zapisala, kaj pomeni ostati doma. Ugotavlja, da si to navodilo vsak razlaga malce po svoje, vendar nadaljuje: “Za dneve oziroma tedne, ki prihajajo, je ključno, kako se bomo tega navodila držali že danes!”

Že zaradi spoštovanja do zdravstvenih delavcev, ki vsak dan dajejo vse od sebe, da v zdravstvenem sistemu ne bi prišlo do kolapsa, se moramo državljani v največji možni meri zavedati, da medicinska stroka nujno potrebuje našo pomoč in sodelovanje. Le skupaj bomo zmogli, še posebej, če se bomo zavedali, da se virus ne širi sam, širimo ga ljudje!!!

Ostati doma pomeni:
– Ostajamo v svojem domu, nimamo stikov z ljudmi izven doma, ne hodimo na obiske, ne sprejemamo obiskov.
– Doma večkrat prezračimo prostore.
– Poskrbimo za redno pitje tekočine (mlačna voda), kar preprečuje izsuševanje sluznice.
– Na zrak in na rekreacijo se odpravimo samo v primeru, da se dobro počutimo in nimamo simptomov bolezni!
– Ven se odpravimo sami oz. v družbi ljudi, s katerimi sobivamo doma. Ob srečanju mimoidočih upoštevamo razdaljo 1,5 do 2 metra.
– V trgovino gremo sami! Vnaprej si pripravimo seznam najbolj nujnih potrebščin in upoštevamo varnostno razdaljo. V trgovini se zadržujemo čim krajši čas. Plačamo s kartico (ne z gotovino)!
– Starih staršev ne obiskujemo! Njihovo stanje preverjamo po telefonu.
– Smo zgled drugim!
– Če občutimo tesnobo in doma težko zdržimo sami, POKLIČEMO prijatelja ali enega izmed terapevtov, ki te dni ob določenih urah ponujajo brezplačne terapevtske pogovore!

Zdravstvena stroka ugotavlja, da je stanje v Sloveniji za zdaj stabilno, vendar "smo še vedno na začetku epidemije, lahko nas še marsikaj preseneti". Uspešni smo tudi zato, ker
se prebivalci držimo smernic vlade in lokalne skupnosti za upočasnitev poteka okužbe. “Vemo, da ne moremo preprečiti vseh okužb, lahko pa upočasnimo širjenje in na ta način
omogočimo boljše delovanje zdravstvenega sistema.”

Ob pojavu bolezni smo se v KS dogovorili, da pomagamo zagotoviti območnemu združenju RK dodatno pomoč prostovoljcev, če se bo pokazala potrebna. Nažalost smo se zaradi hitrega širjenja koronavirusa odločili za začasno ukinitev uradnih ur na sedežu KS. Krajane smo zaprosili, da nam morebitne potrebe in težave, ki zahtevajo nujno ukrepanje, sporočijo na elektronski naslov: kisovec-loke@siol.net. Na voljo smo jim na telefonskih številkah: 041 775 452 in 041 670 228.

V zadnjem času smo dobili vrsto vprašanj (telefon, osebni stiki) predvsem starejših krajanov o bolezni, zanima jih, kakšno je stanje in potek, koliko jih je že zbolelo v naši dolini, kakšen je delovni čas zdravstvene službe. Nekaj strahu in skrbi so povzročili mediji, ki objavljajo, da zaradi povečanega povpraševanja v lekarnah ne uspejo zagotavljati ustrezne zaloge zaščitnih mask, rokavic, ki jih ni moč nikjer dobiti. Glede na stanje in grozečo širitev bolezni jih zanima, kje lahko kupijo zaščitne maske, rokavice, razkužila (slednja so nekoliko bolj dostopna).

Naj omenim še nekaj lokalnih ukrepov, ki jih je sprejela zagorska občina oziroma zasavski župani.

– Občina Zagorje ob Savi je že pričela z dezinfekcijo urbane opreme ter nekaterih javnih površin, kjer se najpogosteje zadržujejo občani v Zagorju, Kisovcu in na Izlakah, nadaljujejo prihodnji teden.
– Na pobudo župana Matjaža Švagana se je v občini Zagorje pričelo s proizvodnjo zaščitnih mask. Cilj da se zagotovi samooskrbo lokalne skupnosti s zaščitnimi maskami.
– Zasavski župani, predstavniki ustanoviteljic javnega zavoda Zasavske lekarne Trbovlje, so sprejeli sklep, da se znižajo cene zdravil, ki lajšajo simptome okužbe s koronavirusom.

Če bomo vsi in vsak posebej spoštovali navodila in priporočila vlade, zdravstvene stroke in lokalne skupnosti, bomo zagotovo uspeli premagati krizo, ki jo je povzročil koronavirus. Zagorski župan Matjaž Švagan je v svojem pismu zapisal:

“Če želimo (pre)živeti kot civilizacija, ne pozabimo priskočiti na pomoč drug drugemu! Ne pozabimo biti prizanesljivi, sočutni, občutljivi in dovzetni za usodo vseh in vsakega posebej. Prisluhnimo sebi in poslušajmo druge. Bodimo Ljudje, dobri Sokrajani in še boljši Sosedje.”

Marjan Kovač, predsednik sveta KS
Kisovec – Loke